Hideg levegő árasztja el Nyugat-Európát

2019. január. 18 13:23

A hétvégén kialakuló viszonyoknak köszönhetően Nyugat-Európa jelentős részén lehűlés és sokfelé havazás várható a következő napokban.

Ahogy előző cikkünkben megírtuk, a modellek rendkívül jó egyezést mutatnak az Európa nyugati felében várható hideg időjárást tekintve. Az alábbiakban a legfrissebb adatokat közöljük.

Az események sorozatát ciklon átvonulás nyitja, az Egyesült Királyság és Írország felett pénteken. A frontrendszerhez társuló meleg advekció ellenére a légtömeg továbbra is meglehetősen hideg marad (a térség fölé egy nappal korábban, csütörtökön hideg légtömeg érkezett).

Térképen: péntek éjszaka

Péntek délután Nyugat-Európa nagy részén eshet hó, legnagyobb eséllyel az Egyesült Királyságban.

Térképen: havazás valószínűsége (%) péntek délután

A jövő héten is folytatódik a hideg levegő beáramlása. Havazás legnagyobb eséllyel az Ibériai-félszigeten és Franciaország déli – középső területein kezdődhet szerdára, az Egyesült Királyságban pedig tovább folytatódik. A lehűlés érinti a mediterrán térséget, ahol másodlagos ciklogenezis indulhat, ennek következtében a Balkán-félszigeten is egyre nagyobb az esélye a havazásnak.

Térképen: a havazás valószínűsége (%) január 23-án, szerdán éjjelre

Dinamikus változások kezdődnek: a lehűlés Európa teljes nyugati felére kiterjed a következő napokban. A távolabbi kilátásokat tekintve a modellfuttatások alapján egészen a hónap végéig kitarthat a hideg időjárás a kontinensen.

Térképen: hőmérséklet-különbség január 21-26. között (850 hPa)

Címkék:, ,
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás