Hófúvásra és viharos szélre figyelmeztetnek több keleti megyében

2022. január. 11 10:28

A Balkán-félsziget déli része felett örvénylő mediterrán ciklon hazánk keleti megyéiben viharos széllökéseket, hófúvást és kisebb havazást okozhat.

Északkeleten (leginkább a Bodrogköz környezetében) időnként viharos lökések (akár 60-70 km/órás) is kísérhetik az északkeleti szelet, amely a kedd esti óráktól fokozatosan veszít erejéből. A Tiszántúlon a nagy területen erős, viharos északkeleti szél hófúvást okozhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki hófúvás kialakulása miatt Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre, a keddi napra vonatkozóan.

Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kedden a viharos szél miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

A délkeleti megyékben (kiemelten Békés, Hajdú-Bihar, illetve Csongrád-Csanád megyék térsége) kisebb havazás lehetséges, melyből a délutáni órákig általában lepel – 3, 4 centiméter friss hó hullhat.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Szerdán hajnalban tovább mérséklődik a szél, amely még a reggeli órákig hordhatja a havat. Szerdán hófúvás veszélye miatt Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.