Hófúvásra, majd extrém hidegre figyelmeztetnek

2021. január. 17 14:27

A Bakony térségében az élénk, időnként erős északnyugati szél hordhatja a havat. A szélcsendes északkeleti tájakon éjszaka komoly fagy kialakulására kell számítani.

A vasárnap délutáni órákban nagyobb számban a déli és középső országrészben hózáporok kialakulása valószínű, melyekből lepel – 2 centiméter, egy-egy intenzívebb gócban akár ennél több hó is hullhat. A szelesebb, friss hóval borított dunántúli tájakon hófúvásra is van némi esély (leginkább a Bakony térségében). Estére jelentősen csökken a csapadékhajlam. Veszprém megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes hófúvások kialakulásának veszélye miatt.

Vasárnap a naplementét követően gyorsan hűlni kezd a levegő, hétfő reggelig többfelé csökken -10 és -15 fok közé a hőmérséklet az országban. Elsősorban az északkeleti megyékben van lehetőség -15 fok alatti hőmérsékletekre, a szélcsendes, hóval borított kevésbé felhős körzetekben. Hétfő hajnalra helyenként köd is képződhet. Hétfőn a déli óráktól északnyugat felől egy melegfronti csapadékzóna érkezik, melyből kedd éjfélig elsősorban az északnyugati tájakon (Sopron térsége, Kisalföld, Bakony) újabb lepel – 5 centiméter friss hó hullhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre Borsod-Abaúj-Zemplén megyére a várhatóan -15 fok alá csökkenő hőmérséklet miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.