Hőségre és zivatarok kialakulására figyelmeztetnek

2022. június. 19 10:19

Hétfőn este hidegfront éri el hazánkat, előtte azonban még hőségre számíthatunk. A front átvonulását elsősorban a nyugati megyékben kísérhetik zivatarok.

Vasárnap veszélyes időjárási jelenség nem lesz. Hétfőn délután, este a nyugati, délnyugati határhoz közeli területeken – jelentős bizonytalanság mellett – egy-egy intenzív zivatar nem kizárt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Somogy megyére a hétfői napra vonatkozóan. A 25 fokot várhatóan meghaladó középhőmérséklet miatt Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés hétfőn.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

A szombati front hoz vasárnapra pár fokos lehűlést. Nagy lesz a hőség a hét végéig. A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása nagyon fontos ebben a melegben. Ebben az átmeneti időszakban a pázsitfűfélék virágpora jelenti a legnagyobb terhelést – koncentrációjuk jellemzően a közepes tartományban alakulhat. A csalánfélék pollenkoncentrációja országosan magas, a hársé és a kevésbé jelentős allergének közé tartozó szelídgesztenyéé országosan közepes. Érdemes naptejet használni, mert könnyen le lehet égni az erős UV sugárzás miatt.

A légnyomás csökken.