Hőségre és zivatarokra figyelmeztetnek nagy területen

2021. augusztus. 13 10:32

Tovább melegszik az idő, szombaton már az ország nagy részén hőség miatt figyelmeztetés érvényes, emellett helyenként zivatarok is kialakulhatnak.

Pénteken délután, kora este kis eséllyel egy-egy zivatar az Alpokaljára besodródhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyére, a pénteki napra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Pénteken a déli és nyugati megyékben a napi középhőmérséklet elérheti a 25 fokot. A hőség miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Fejér, Somogy, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében.

Szombaton napközben elsősorban az Észak-Dunántúlon, másodsorban az Északi-középhegység térségében alakulhatnak ki helyenként zivatarok. Zivatarokat viharos széllökések (60-80 km/óra), esetleg aprószemű jég (1-2 centiméteres átmérővel), valamint intenzív csapadék (10-25 milliméter) kísérhetik. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes szombaton a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Szombaton az északkeleti országrész kivételével már nagy területen 25 és 27 fok között alakulhat a napi középhőmérséklet értéke, emiatt négy északkeleti megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.