Hőségre és zivatarokra figyelmeztetnek

2019. augusztus. 06 8:49

A következő napokban az északi megyékben nagyobb eséllyel alakulhatnak ki zivatarok, szerdán pedig hőségre kell készülni a déli területeken.

Kedden délután, este az északi megyékben (nagyobb eséllyel északkeleten) nagyobb területen labilizálódik a légkör és helyenként intenzívebb zivatarok is kialakulhatnak, melyhez néhol 20-30 milliméter csapadék, jégeső, illetve viharos (60-80 km/óra) szél társulhat. Észak-Magyarországon heves zivatar sem kizárt 80-90 km/óra feletti szélrohammal, nagy méretű jéggel.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok kialakulásának veszélye miatt keddre vonatkozóan az ország északi felére.

Kedden tovább erősödik a nappali felmelegedés. A napi középhőmérséklet főként a Dél-Dunántúlon helyenként már 25 fok köré emelkedik.

Szerdán a déli megyékben a napi középhőmérséklet 25 °C felett valószínű. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes hőség miatt Somogy, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében.

Zivatarok kialakulásának lehetősége miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ Budapestre, valamint Pest, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.