Hőségre, majd zivatarokra és viharos szélre figyelmeztetnek

2020. július. 10 12:07

Szombaton hidegfront éri el hazánkat, amelynek hatására zivatarok kialakulására számíthatunk, de előtte az ország nagy részén még fokozódó hőség várható.

Tovább melegszik az idő, pénteken az ország északkeleti harmadát (Északi-középhegység, Nyírség, Hajdúság) leszámítva a középhőmérséklet több helyen is 25 fok fölött alakul.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki hőség miatt a Dunántúlra, Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád és Békés megyére a pénteki napra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

A szombat délutáni óráktól egy hidegfront hatására északnyugat felől egyre nagyobb területen fordul át a déli szél északnyugati, északi irányba (a délkeleti országrészben csak az esti órákban) és megerősödik, a Dunántúlon és az északkeleti országrészben viharossá (70-90 km/óra) is fokozódik. Kiemelten a Dunántúli-középhegység területén és a Balaton térségében 90 km/óra körüli széllökések is előfordulhatnak. A késő esti órákra némileg veszít erejéből a légmozgás, de erős lökések (40-60 km/óra) még vasárnapra virradó éjszaka is lehetnek. Szombaton a délutáni óráktól kezdve északnyugat felől elszórtan lehet számítani zivatarok kialakulására, – nagyobb eséllyel a nyugati, délnyugati, illetve az északkeleti országrészben – itt egy-egy hevesebb zivatar is kialakulhat. A záporok, zivatarok legkésőbb (a vasárnap éjjeli órákban) a délkeleti országrészt érhetik el, így ott szombaton zivatarok kialakulásának kicsi az esélye. A zivatarokat elsősorban viharos széllökések, esetleg jégeső és intenzív csapadék (10-20 milliméter) kísérhetik. A hidegfront előterében az Alföldön még szombaton is marad a hőség több helyen 25 fok feletti, délkeleten néhol 27 fok körüli napi középhőmérséklettel.

Szombaton Békés és Csongrád-Csanád megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatarok várható kialakulása miatt. A Dunántúlon, Pest, Bács-Kiskun, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a viharos széllökések miatt érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Szombaton Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Békés megyében elsőfokú, míg Csongrád-Csanád megyében másodfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.