Hózivatarra figyelmeztetnek az ország keleti felén

2021. április. 08 10:31

Hazánk legnagyobb részén találkozhatunk hópelyhekkel csütörtökön, zivatar azonban az intenzív gócokat kísérheti. A Tata-Kelebia vonaltól északkeletre várható villámtevékenység.

Csütörtökön a keleti országrészben még több helyen előfordul egyre gyengülő intenzitású havazás. Napközben, főként délután többfelé lehetnek hózáporok. A Tata-Kelebia vonaltól északkeletre ezekben a záporos gócokban időnként villámtevékenység is előfordulhat. Estére fokozatosan megszűnnek a hózáporok.

Az erős északnyugati szél hózáporban, zivatarfelhő (Cumulonimbus) környezetében és hózivatarnál 70 km/óra köré erősödik. Az intenzívebb hózáporok esetleg átmeneti (általában lepel és 2 centiméter közötti, de lokálisan akár ennél vastagabb) sávos hóréteget hagyhatnak maguk után. Péntekre virradóan az Északi-középhegység keleti felén és az Észak-Alföldön pára, köd, zúzmarás köd képződhet, amely napkelte után gyorsan megszűnik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt a fővárosra és Pest megyére, továbbá Komárom-Esztergom, Bács-Kiskun, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Békés, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre, a csütörtöki napra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.