Hozzánk már érkezik a lehűlés, de a görögöknél 45 fok lesz

2017. június. 30 5:30

Az Afrika irányából érkező forró léghullámok Európában elsőként a görög és török partokat ostromolják. Rendkívüli hőmérsékleteket tapasztalhatunk arrafelé a következő napokban.

Az elmúlt héten még az amerikai melegről szóltak a hírek, most viszont sokkal közelebbi országokban kell hasonló hőmérsékleti értékekre számítani. Görögországban és Törökországban megszokott nyaranta a 35 fokos hőség, azonban ami most érkezik, az még arrafelé sem szokványos időjárás. Athénben a következő napokban 42 fokos hőség várható, a Peloponnészoszi-félszigeten viszont még ennél is melegebb ígérkezik, ott akár 44-45 fok is lehet a délutáni órákban (összehasonlításul, hazánkban még soha nem mértek ilyen magas értéket). Ez a hőmérséklet az ilyenkor szokásosnál 10-12 fokkal magasabb, így minden bizonnyal meg fognak dőlni náluk a napi melegrekordok a következő napokban.

Kép forrása: weather.com

A lehűlést és felfrissülést hozó hidegfrontra arrafelé egészen jövő hét keddig várni kell, akkor már csak 33 fokos maximumok várhatók.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.