Intenzív havazásra és ónos esőre figyelmeztetnek az északi megyékben

2019. december. 01 10:39

Vasárnap késő estétől délnyugat felől vegyes halmazállapotú csapadékzóna érkezik, amely hétfő hajnalra eléri az északkeleti megyéket is.

Az ország északkeleti harmadán (kb. a Budapest-Debrecen vonaltól északra) döntően a hó, míg a déli, délnyugati harmadban (kb. Győr-Siófok-Kecskemét-Békéscsaba vonaltól délnyugatra és délre) inkább az eső lesz a jellemző (amelyet majd hétfőn napközben a csapadék megszűnése előtt havas eső, hó válthat fel). A kettő között hó, havas eső, eső egyaránt előfordulhat. Elsősorban a Dunántúl északkeleti felén hétfő reggelig ónos eső is előfordulhat. Az ország északkeleti harmadán (beleértve a főváros térségét is) hétfő estig általában 2 – 8 cm friss hó valószínű, helyenként azonban a 10, a hegyekben pedig a 15-20 centimétert is meghaladhatja a lehulló hó. Másutt jellemzően lepel – 3, 4 centiméteres hóréteg valószínű.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a várhatóan nagyobb mennyiségben hulló hó miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Nógrád, Fejér és Komárom-Esztergom megyére hétfőre vonatkozóan.  Pest, Fejér, Veszprém és Komárom-Esztergom megyére pedig ónos eső veszélye miatt érvényes elsőfokú figyelmeztetés. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Aluszėkonysãg, koncentrációs problémák és reakció idő növekedés előfordulhat. Migrénes, görcsös fejfájás is kialakulhat.
Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja országosan a közepes-magas tartományban alakul.
A légnyomás alig változik.