Intenzív havazásra és ónos esőre figyelmeztetnek az északi megyékben

2019. december. 01 10:39

Vasárnap késő estétől délnyugat felől vegyes halmazállapotú csapadékzóna érkezik, amely hétfő hajnalra eléri az északkeleti megyéket is.

Az ország északkeleti harmadán (kb. a Budapest-Debrecen vonaltól északra) döntően a hó, míg a déli, délnyugati harmadban (kb. Győr-Siófok-Kecskemét-Békéscsaba vonaltól délnyugatra és délre) inkább az eső lesz a jellemző (amelyet majd hétfőn napközben a csapadék megszűnése előtt havas eső, hó válthat fel). A kettő között hó, havas eső, eső egyaránt előfordulhat. Elsősorban a Dunántúl északkeleti felén hétfő reggelig ónos eső is előfordulhat. Az ország északkeleti harmadán (beleértve a főváros térségét is) hétfő estig általában 2 – 8 cm friss hó valószínű, helyenként azonban a 10, a hegyekben pedig a 15-20 centimétert is meghaladhatja a lehulló hó. Másutt jellemzően lepel – 3, 4 centiméteres hóréteg valószínű.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a várhatóan nagyobb mennyiségben hulló hó miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Nógrád, Fejér és Komárom-Esztergom megyére hétfőre vonatkozóan.  Pest, Fejér, Veszprém és Komárom-Esztergom megyére pedig ónos eső veszélye miatt érvényes elsőfokú figyelmeztetés. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatással a hétvégéig biztosan nem kell számolni. Fagyosak a reggelek és csúszósak lehetnek reggelre az utak. A lassú melegedés tovább folytatódik, de jelentős változás nem lesz. Fellélegezhetnek a frontérzékenyek. A hideg elpusztítja a kórokozókat, így kevesebb megfázásos tünet jelentkezhet. A borongós, párás idő kedvezőtlenül befolyásolja a hangulatot.

A légnyomás csökken.