Intenzív ónos eső várható, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2020. december. 02 10:48

Szerdán napközben még a köd, majd estétől a nyugati megyékben már havazás és ónos eső nehezíti a közlekedést.

A szerda délelőtt még ködös területeken is fokozatosan javulnak a látási viszonyok. Szerdán késő délutántól, estétől mediterrán ciklon csapadékzónája érkezik délnyugat felől. Szerdán az ónos eső veszélye miatt Zala és Somogy megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

A nyugati határszélen csütörtök délutánig általában havazás valószínű, amelyből ott csütörtök estére általában lepel-4 centiméter hóréteg alakulhat ki, de a hegyvidéki területeken (Írott-kő, Soproni-hegység) ennél több is hullhat. A legnyugatabbi tájakat leszámítva a hóréteg csütörtökön már olvadhat. A Dunántúl többi részén azonban esőre, fagyott esőre, ónos esőre egyaránt számítani kell. Kiemelten Zala megyében, Vas és Győr-Moson-Sopron megyék keleti részén, valamint az ettől kissé keletebbre fekvő területeken az éjféli óráktól kezdve egészen csütörtök délelőttig akár több milliméternyi ónos eső is hullhat. A csapadék halmazállapota csütörtök napközben egyre nagyobb területen esőre vált át, ónos eső, havas eső, havazás legtovább a nyugati határ mentén fordulhat elő, egyre gyengülő intenzitás mellett. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki csütörtökre ónos eső veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Somogy megyére. Vas és Zala megyében intenzív ónos eső várható, ott másodfokú figyelmeztetés érvényes. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Átmenetileg nem kell fronthatással számolni, de a jelentős nyomásemelkedés miatt a nagyon érzékeny idegrendszerűek tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket.