Jelentős esőre figyelmeztetnek több déli megyében pénteken

2022. november. 17 10:54

Újabb mediterrán ciklon érkezik holnap, a déli megyék kaphatják a legtöbb esőt. Az északkeleti tájak fölé hideg levegő áramlik, az eső itt estétől átválthat havas esőre, hóra.

Kritériumok szerinti veszélyes időjárási jelenség ma nem várható.

Pénteken délnyugat felől újabb csapadékrendszer érkezik, amely fokozatosan északkelet, kelet felé halad. A délnyugati, déli megyékben a csapadékmennyiség meghaladhatja a 20 millimétert (lokálisan 25-30 milliméter sem kizárt).

A péntek késő délutáni óráktól északon-északkeleten, főleg az Északi-középhegység térségében az eső átválthat havas esőbe, majd havazásba, amelyből általában lepel – 2 centiméter hóréteg várható. Erősebb konvergencia mentén, illetve 300 méter felett akár 5-10 centiméteres hóréteg is kialakulhat, amely szombaton már olvadozni fog.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki jelentős mennyiségű eső miatt Bács-Kiskun, Baranya, Somogy és Tolna megyékre, a pénteki napra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.