Jelentős esőre, zivatar veszélyére figyelmeztetnek több nyugati megyében

2023. május. 11 11:12

Ciklon okoz esős időt délnyugat felől egyre nagyobb területen. A legnagyobb mennyiség nyugaton valószínű, zivatar pedig nyugaton, délnyugaton alakulhat ki.

Ma az ország döntő részén kritériumoknak megfelelő veszélyes időjárási jelenség nem várható. A Bakonyban a délkeleti szél viharossá fokozódhat.

Az Alpokalja, Zala, Bakony, Balaton-felvidék térségében péntek hajnalig több helyen is 20-25 milliméter körüli csapadék valószínű.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki jelentős eső miatt Vas megyére csütörtökön.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Éjjel a délnyugati országrészben zivatarok kialakulhatnak, és péntek napközben is az említett területen lesznek kedvezőbbek a feltételek zivatartevékenységhez. A zivatarokat szélerősödés, apró szemű jég, és intenzív csapadékhullás kísérheti (általában 25-25 milliméter körül, lokálisan ettől nagyobb mennyiség is hirtelen lezúdulhat).

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt Baranya, Somogy és Zala megyében pénteken, jelentős esőre pedig Vas megyében figyelmeztetnek.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.