Jelentős esőt kapunk a jövő héten

2019. május. 10 16:45

Mediterrán ciklon hoz jelentős mennyiségű esőt a jövő hét közepéig déli, délnyugati szomszédainknál és hazánk nyugati felében egyaránt.

A következő napokban a sarkvidéki eredetű légtömeg egy újabb hulláma indul meg dél felé, mely a Földközi-tenger fölé érve vasárnapra egy mediterrán ciklon kialakulását eredményezi.  A ciklon  kiadós csapadékot hoz a Balkán-félszigetre és a Kárpát-medence több területére is. Horvátországban helyenként 200 milliméter is hullhat. A jövő hét közepéig jelentős mennyiségű eső várható több szomszédunknál és hazánkban is.

Az alábbiakban a várható csapadékösszegeket mutatjuk be május 10. péntek éjfél és május 15. szerda éjfél között.

A jelenlegi adatok alapján a mediterrán ciklon hazánk területére is jelentős esőt hoz vasárnap estétől a jövő hét közepéig. Az ország nyugati felében hullhat a legtöbb eső a három nap alatt, helyenként 50 millimétert is mérhetünk. Nyugatról kelet felé csökken a várható csapadékösszeg, de pár milliméter mindenhol valószínű.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Nincs nyugalma a frontérzékenyeknek. Egy újabb ciklon érkezik és frontjai hatással lesznek szervezetünkre. A gyakran megnövekvő felhőzet és a többfelé kialakuló záporok, zivatarok a hangulatunkra, feszültnek érezhetjük magunkat. A zivatarok környezetében megerősödő szél átmenetileg megnövelheti a pollenek számát a levegőben. A magas nedvességtartalom miatt fülledtnek érezhetjük az időt.
A légnyomás kissé emelkedik.