Jelentős esőzésre figyelmeztetnek kedden

2019. november. 05 10:43

Újabb nagy csapadék érkezése valószínű kedden is. A hétfői eloszláshoz hasonlóan délkeletre kevesebb eső jut, a csapadék zöme északra, északnyugatra várható.

Eleinte az Alföld északi részén, Északi-középhegységben helyenként sűrű köd még előfordulhat, majd fokozatosan javulnak a látási viszonyok.

Egy ciklon vonul át felettünk, amelyhez kapcsolódóan – különösen az ország északi, északnyugati felén – nagy mennyiségű csapadékra lehet számítani. Késő estig nagyjából a Nagykanizsa-Miskolc tengelytől északnyugatra 15-40 milliméter csapadék várható. Elsősorban a Dunántúli-középhegység, Alpokalja, Nógrád térségében és Borsod-Abaúj-Zemplén megye északnyugati szegletében eshet a nagyobb mennyiség. Helyenként zivatar is kialakulhat.

Nyugat-Dunántúlon az északira forduló szélhez, illetve a zivatarokhoz 60 km/órát meghaladó lökések társulhatnak, de a Dunántúlon a déli, délnyugati szelet is kísérhetik viharos közeli lökések. Estétől, késő estétől fokozatosan kelet felé terjed, majd helyeződik át az intenzívebb csapadék. Szerda délelőtt még a Tiszántúlon eshet, ott néhol megdörrenhet az ég is, majd a déli órák környékén megszűnik a csapadéktevékenység. Aznap estétől azonban délnyugat felől újfent elered az eső.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki eső miatt Vas, Zala, Veszprém, Komárom-Esztergom, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékre, a keddi napra vonatkozóan. Zivatarok miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Budapesten, valamint Pest megyében és a teljes Dunántúlon.

Öt keleti, délkeleti megye kivételével a teljes országban legalább elsőfokú figyelmeztetés van érvényben eső miatt kedden – 24 óra alatt több mint 20 milliméter csapadék hullhat.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Aluszėkonysãg, koncentrációs problémák és reakció idő növekedés előfordulhat. Migrénes, görcsös fejfájás is kialakulhat.
Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja országosan a közepes-magas tartományban alakul.
A légnyomás alig változik.