Károkozó szél, jégesővel kísért heves zivatarok jöhetnek

2021. június. 25 9:24

Pénteken nyugat felől eléri hazánkat az a frontrendszer, mely az elmúlt napokban alaposan felforgatta szomszédaink időjárását. Csaknem országszerte heves zivatarokra figyelmeztetnek.

A délután második felétől előbb a Nyugat-Dunántúlra érkezhetnek intenzív zivatarok, estefelé pedig a déli megyékben, a Dunántúl keleti részén, a főváros térségében és az Alföldön várható kiterjedt zivatartevékenység, heves kísérőjelenségekkel: erősen viharos vagy károkozó szélrohamok (akár 100 km/órát meghaladó lökések), nagy méretű jégeső, felhőszakadás-szerű csapadékhullás (több 10 milliméter) kísérheti az intenzív gócokat. Az éjféli órákra a Tiszántúlra korlátozódhatnak a zivatarok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki csaknem hazánk teljes területére heves zivatar veszélye miatt pénteken. Mindössze Győr-Moson-Sopron, Nógrád és Komárom-Esztergom megye kivétel: itt elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar miatt.

Országszerte elsőfokú figyelmeztetés érvényes felhőszakadás miatt pénteken.

Az északnyugati, nyugati tájakon megszűnik a kánikula, az Alföldön azonban a pár fokos lehűlés mellett is 25, a Tiszántúlon 27 fok fölött alakul a napi középhőmérséklet. Hőség miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben pénteken. Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki hőség miatt Budapestre és Pest megyére, továbbá Baranya, Tolna, Fejér, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékre.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombaton hat északkeleti, keleti megyében figyelmeztetnek zivatarra: Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékben érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.