Másodfokú figyelmeztetés: károkozó szél kísérheti a heves zivatarokat

2022. április. 24 9:16

Hazánk teljes területén kialakulhatnak zivatarok vasárnap, az intenzívebb események a Duna vonalától keletre várhatóak. Heves zivatar is érkezhet.

Ma a déli, kora délutáni óráktól zivatarok kialakulására kell számítani: a Dunántúlon valamivel kisebb számban fordulhatnak elő, keletebbre már nagyobb területen, és várhatóan a keleti, északkeleti megyék fölött rendszerbe is szerveződnek. A rendszerbe szerveződés területe nagy bizonytalansággal terhelt: gyengébb forgatókönyv megvalósulása esetén a keleti határvidéken jön létre a folyamat.

Zivatarokhoz elsődlegesen viharos kifutószél (általában 60-90 km/óra, de elsősorban keleten, északkeleten néhol akár 90 km/óra feletti károkozó szélrohamok) kísérhet, azonban lokálisan nagy csapadék (20-25 milliméter), illetve jégeső (1-2 centiméter) is társulhat hozzájuk. Emellett a Dunántúl nyugati, északnyugati részén a déli, délnyugati irányú szelet zivatartól függetlenül is kísérhetik viharos (általában 60-70 km/órás, de néhol akár 70 km/órát kissé meghaladó) lökések a délután második feléig.

Az esti, késő esti órákra elhagyják a zivatarok az országot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar miatt hazánk teljes területére. Másodfokú figyelmeztetés érvényes vasárnap heves zivatar veszélye miatt keleten: Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyékben.

Viharos erősségű széllökések miatt a Dunántúl nyugati felén van érvényben elsőfokú figyelmeztetés vasárnap: Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Zala és Somogy megyékben.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

A hétfőre virradó éjszaka második felében délnyugat, dél felől újabb csapadéktömb érkezik, amely a déli, délutáni órákig leginkább az ország délkeleti felét, kétharmadát érinti: a csapadékzónához főképp az Alföldön társulhat zivatartevékenység, illetve néhol intenzív csapadék is (rövid idő alatt hozzávetőleg 15-25 milliméter). A déli óráktól a Dunántúl északi és nyugati vidékei fölött is kísérheti a záporokat dörgés, villámlás. Az esti órákban várhatóan mindenütt lecsengenek a zivatarok.

Zivatar veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes hétfőn Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyékben.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.