Késő este havazás kezdődik nyugaton, figyelmeztetés érvényes

2020. december. 09 10:58

Délnyugat felől egyre nagyobb területen ered el az eső, az éjszakai órákban azonban a magasabban fekvő területeken, illetve délnyugaton átválthat a csapadék havazásba.

A délnyugat felől ránk húzódó csapadékzóna ma a Dél- illetve a Nyugat-Dunántúlon jelentős esőt eredményez (10-15 milliméter területi átlagban). Azonban késő estétől halmazállapot-váltás várható, többnyire a hegyvidékeken (hozzávetőleg Börzsöny, Budai-hegység, Bakony, Mecsek), de 250-300 méter felett másutt is (ez főként a Győr-Pécs vonaltól nyugatra eső területeken lesz jellemző) az eső havas esőbe, havazásba vált át. A délelőtti órákban azonban egyre inkább északra szorul vissza a csapadék, miközben a halmazállapota egyre inkább visszavált esőbe (kivétel: hozzávetőleg 600 méter feletti hegyek, ott még holnap este is előfordulhat hószállingózás.) Többnyire lepel és 5 centiméter közötti hó eshet éjjel. Síkvidéken, délnyugaton 5 centimétert elérő hó is lehet. Az Alpokalján, Őrségben azonban akár 10-15 centiméter tapadó hó is hullhat (de nem ez az átlagos várható hóvastagság!). Az éjszakai órákban hulló hó napközben már olvadni fog.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki havazás miatt Vas megyére, a csütörtöki napra vonatkozóan. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgőrcs és fejfájás. A parlagfű virágpora a legtöbb helyen már megjelent a levegőben.

A légnyomás nem változik.