Kiadós eső várható északkeleten, figyelmeztetés érvényes

2023. január. 16 20:15

Délnyugat felől több hullámban nedves levegő áramlik a Kárpát-medence térségébe. A legtöbb eső kedd estig az északkeleti megyékben valószínű.

Hétfőn este és kedden több hullámban újabb csapadékrendszerek érkeznek, amelyek által ismét jelentős mennyiség eshet főként az ország keleti, északkeleti megyéiben. Az északkeleti országrészben a 24 órás csapadékösszeg kedden meghaladhatja a 20 millimétert, de lokálisan máshol is összegyűlhet 20 milliméter körüli mennyiség.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki keddre vonatkozóan 20 millimétert meghaladó csapadékmennyiség miatt Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére vonatkozóan.

Az ismétlődő jelleggel érkező csapadékzónákból a Nyugat-Dunántúl magasabban fekvő területein, majd fokozatosan a Dunántúli-, illetve az Északi-középhegység csúcsain is havazásba válthat a csapadék, így ezeken a területeken néhány centiméter, olvadozó, tapadó hóréteg kialakulhat. Kedd délután az intenzívebb csapadékot néhol az Alföldön, délkeleten dörgés, villámlás kísérheti.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.