Kiadták a piros figyelmeztetést, mutatjuk, mit is jelentenek a színek pontosan

2017. október. 22 13:55

Az ország egész területén veszélyjelzés érvényes, bemutatjuk mi a különbség a sárga, narancs és piros fokozatok között.

A kiderül.hu oldalon térképes veszélyjelzés látható. A térkép megyékre van bontva, ahol színnel és veszélyjelző háromszöggel jelezzük a helyi szélsőséges időjárási viszonyokat.

A figyelmeztetés színkóddal jelzi annak fokozatát. Olyan nemzetközileg egységes színekkel, amik érzékeltetik az előrejelzett időjárási esemény veszélyességét.

A sárga riasztás a legalacsonyabb fokozat és innen növekszik felfelé a narancssárga és a piros, legveszélyesebb fokozat felé.

Vannak olyan piros veszélyjelző háromszögek, amik egy évben csak egyszer-kétszer (vagy akár évekig egyáltalán nem) láthatók. Amíg a sárga háromszögek egy héten belül akár többször is megjelennek.

Az időjárás előrejelzőknek két dolgot kell a szemük előtt tartaniuk, amikor kiadnak egy-egy veszélyjelzés információt. Milyen és mennyire veszélyes időjárási jelenség fog előfordulni és milyen bizonyossággal.

Ha ezt egy táblázatban képzeljük el, ki tudjuk következtetni a veszélyjelzés fokozatát.

Például gyenge havazás előrejelzése nagy bizonyossággal.

Ebben az esetben nagyon valószínű hogy fog esni hó, de a hó mennyisége várhatóan kicsi lesz. Ezért sárga riasztást fognak kiadni, ami esetleg átválthat narancssárgára, ha mégis nagyobb mennyiség esne.
Erős havazás előrejelzése nagy bizonyossággal.

Ez egy másik időjárási esemény érkezését mutatja. Nyugatról egy front érkezik, ami esőt hoz. De meg van a valószínűsége, hogy átvált havazásba, amikor hidegebb levegőbe ér.

A nagy havazás hatása jelentős, de lehetősége kicsi, tehát nagy bizonytalanság van az esemény bekövetkezésében. Ez ismét sárga riasztás lesz havazásra. Ha az előrejelzés megbízhatósága növekszik, ez a szín átválthat narancssárgába.

Jelen időjárási helyzetben kivételesen nagy esőre kell számítani, ezért két megyére az Országos Meteorológiai Szolgálat a figyelmeztetést a legmagasabb szintre emelte. Vasárnap reggel még csak sárga figyelmeztetés volt kiadva a Dunántúlra (lenti kép bal oldalon), majd ahogy az előrejelzők még bizonyosabbá váltak a nagyobb mennyiségű csapadék bekövetkezésében, emelték és kiterjesztették a veszélyjelzési szintet (lenti kép jobb oldalon).

 

Ugyanez történt a hétfőre vonatkozó veszélyjelzési térképpel is. Az időjárási modellfrissítések, a meteorológusok folyamatosa konzultációja és magához az időjárási eseményhez még inkább közeledve, annak a bekövetkezési valószínűségének növekedésével változott a veszélyjelzési térkép tartalma. Nőtt a veszélyjelzés szint több megyében, egyedül Zala megyére vették vissza sárgára a fokozatot. (régebbi térkép balra, frissebb jobbra)

 

 

Tehát, ha legközelebb egy ilyen előrejelzésbe fut bele, ne csak a cikkeket, híreket nézze meg, hanem kövesse nyomon az eseményt a veszélyjelzési térképeinken, mivel az veszély nagysága időről-időre változhat.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.