Kitart a hőhullám, az ország nagy részén figyelmeztetés érvényes

2023. augusztus. 24 10:16

Csütörtökön és pénteken az ország nagy részén folytatódik a hőhullám. Pénteken már tizenkét megyében másodfokú figyelmeztetés érvényes.

Csütörtökön a napi középhőmérséklet az ország nagy részén 25 fok felett, a déli tájakon és városi környezetben 27, 28 fok körül alakul. Csütörtökön Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Tolna, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Békés és Hajdú-Bihar megyében elsőfokú, míg Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében másodfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt.

Pénteken többfelé lehet 27 fok feletti napi középértékekre számítani. Az északkeleti területeken várhatóan mindkét nap 25 fok alatt marad a napi középhőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki péntekre magas középhőmérséklet miatt a Dunántúlra, Pest, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyére, Nógrád, Heves, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt.

Péntek délután, este az északi, északnyugati tájakra besodródhat néhány zivatar, amelyek környezetében átmeneti viharos széllökés (60-70 km/óra), intenzív csapadékhullás (10-20 milliméter), illetve kisebb szemű jégeső nem kizárt. Az északnyugati tájakon a szombatra virradó éjszaka is aktív maradhat a légkör. Pénteken elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Nógrád megyében. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Napközben érkezik egy hidegfront. Ennek hatására növekszik a görcshajlam. Álmosság, reakcióidő növekedés előfordulhat.
A légnyomás csökken.