Felhőszakadás, zivatar is jöhet a hőség mellé, figyelmeztetés érvényes

2022. július. 02 10:51

Nyugaton mérséklődött leginkább a forróság, hazánk keleti felén azonban továbbra is hőégre figyelmeztetnek. Az Alföld északi részén komoly felhőszakadás is lehet.

A délelőtti óráktól az Alföld déli részén ismét fokozódik a zivatartevékenység, majd a déli, délutáni órákban az Északi-középhegység térségében és az Alföld többi részén is lehet számítani zivatarok kialakulására. A cellákhoz főként felhőszakadás (20-40 millimétert meghaladó csapadék), valamint viharos széllökések (60-70 km/óra felett) társulhatnak, de jégeső (általában ~1-2 centiméter) is előfordulhat.

Elsősorban az Északi-középhegységben és az Alföld északi részén komolyabb felhőszakadásokra is van esély, ezeken a területeken a rövid idő alatt lehulló csapadék mennyisége akár az 50 millimétert is meghaladhatja.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt a Duna vonalától keletre eső megyékre szombaton.

Másodfokú figyelmeztetés érvényes szombaton komolyabb felhőszakadás veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes felhőszakadás miatt Békés, Csongrád-Csanád, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben szombaton.

Szombaton a Dunántúl nyugati, északnyugati felén mérséklődik a meleg, keletebbre ugyanakkor továbbra is meghaladja a napi középhőmérséklet a 25, az Alföldön nagy területen a 27 fokot.

Másodfokú figyelmeztetés érvényes hőség miatt hazánk keleti felén szombaton, míg elsőfokú figyelmeztetés a hőség miatt Baranya, Fejér, Nógrád és Tolna megyékben van érvényben.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Vasárnap a délutáni órákban egy-egy zivatar nem kizárt a keleti határ térségében.

Másodfokú figyelmeztetés érvényes hőség miatt vasárnap Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben, míg elsőfokú figyelmeztetés a fővárosban és Pest megyében, továbbá Bács-Kiskun, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom és Tolna megyékben van érvényben.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.