Komolyabb havazásra figyelmeztetnek délnyugaton

2023. január. 21 10:49

5 centimétert meghaladó friss hó hullhat a Dunántúl déli felén szombaton. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Szombat napközben és éjszaka a Dunántúl déli felében jellemzően lepel és ~3-4 centiméter, de Baranya és Somogy megye térségében 5 centimétert meghaladó mennyiségű hó hullhat. Emellett az Alföld délnyugati részén, illetve az éjszakai órákban az Észak-Dunántúlon is kialakulhat lepel és 2 centiméter közötti (Dunántúli-középhegységben ezt meghaladó), tapadó hóréteg. A lehullott hó a délutáni órákban még várhatóan olvadozni fog.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki havazás miatt Somogy és Baranya megyére szombaton.

Az Észak-Dunántúlon az erős, viharos szél hordhatja a havat.

Az esti óráktól az Északi-középhegységben is hullhat lepel – 1-2 centiméter körüli tapadó hó, majd vasárnap a reggeli órákban átmenetileg kis eséllyel ónos eső is előfordulhat.

Vasárnap hajnalban, reggel az Alföldön (főként a déli felén) zivatar kialakulása nem kizárt.

Vasárnap újabb hullámban érkezhet csapadék, eleinte még az alföldi területeken is hó, majd egyre inkább eső formájában. Havazás és megmaradó hó leginkább a Dunától nyugatra valószínű. A délelőtti órákig általában lepel és ~1-3 centiméter, de a hegyekben és magasabban fekvő területeken ezt meghaladó mennyiség sem kizárt.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Pár fokos lehűlést hoz a hidegfront. A kánikula átmenetileg mérséklődik. A parlagfű szezon kezdetét vette.
A légnyomás tovább csökken.