Közel egy méternyi esőt hozott a Florence hurrikán

2018. szeptember. 20 14:36

Hazánkban szerencsére évszázadok óta nem hullott ilyen rövid idő alatt ennyi eső, mint amekkorát a Florence hurrikán zúdított Észak-, és Dél-Karolinára.

A közel 1.000 milliméteres csapadékösszeg, amelyet a Florence hurrikán produkált a csütörtöktől, hétfőig tartó időszakban Észak-Karolinában, szinte felfoghatatlan számunkra, hiszen még hazánk legcsapadékosabb tájain sem hull átlagosan ekkora mennyiség egy év alatt. Az emlékezetes 2010-es Zsófia ciklon még megközelítőleg sem hozott ekkora mennyiségű csapadékot a Dunántúlra. Észak-Karolinában is szokatlan az ekkora özönvizet okozó esőzés, hiszen egy átlagos évben 1000-1300 milliméternyi eső hull az államban.

Tavaly a Harvey hurrikán Texasban még Florence csapadéktevékenységén is túltett, Houstont 1.100 milliméternyi esővel öntözte meg. Ekkora esőzésre a gátrendszereket nem lehet felkészíteni, így már a csapadék előrejelzésekből következtetni lehetett a várható rendkívüli áradásokra.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.