Légtömegek harca folyik hazánk felett

2018. január. 16 16:34

A felettünk átvonuló melegfront hatására az ország nagyobbik felén jelentősen megenyhült az idő, de északkeleten még tartja magát a tél.

Ezekben az órákban éri el a legnagyobb kontrasztot a hőmérséklet az országban. Ez annak köszönhető, hogy északkeleten még keményen tartja magát a hideg kontinentális légtömeg. Ezzel szemben a déli és nyugati tájakat már elfoglalta az Atlanti-óceán felől érkezett – jóval enyhébb –  levegő. A különböző eredetű légtömegek miatt az országban közel 15 fokos hőmérséklet különbség alakult ki. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében csak -3, -4 fokot mutatnak a hőmérők, Somogy és Zala megyében viszont helyenként 9, 10 fokig melegedett fel a levegő. Az enyhülés további folyamatát nyomon követheti képsorozatunkon.

kép forrása: met.hu

Szerdára jelentősen csökken a hőmérsékleti kontraszt hazánkban, ahogy északkeleten is enyhül az idő, de 7-8 fokos különbség még mindig megfigyelhető lesz várhatóan a délnyugati-északkeleti megyék viszonylatában.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.