Ma reggel helyenként már fagyott az országban

2018. szeptember. 25 10:37

A hétfői hidegfronttal sarkvidéki eredetű levegő áramlott a Kárpát-medence térségébe. Ennek következményeként a szélvédett helyeken kedd reggel fagypont környékére csökkent a hőmérséklet.

Ahogy korábban jeleztük, a szokásosnál hidegebb időre kell számítani a hét első felében, a hajnali órákban fagyokkal. Kedd hajnalra meg is jelentek az elő fagyok hazánk területén. Egyelőre még csak kevés helyen csökkent a hőmérséklet 0 fok alá, ugyanis éjszaka többfelé élénk északnyugati szél fújt az országban. Főként az Északi-középhegység fagyzugos völgyeiben, A Nyírség homokos talajú részein, valamint a Dunántúl délnyugati peremén alakult ki fagy a talaj mentén. Az alábbi térképen a 2 méteren mért minimumhőmérséklet látható. A talaj felszínén ennél akár 2-4 fokkal alacsonyabb értékek is lehettek. Szerda hajnalra azokon a területeken is mérséklődik a légmozgás, ahol most még élénk, erős szél fúj, így várhatóan jóval nagyobb területen süllyed fagypont alá a hőmérséklet.

Térkép forrása: met.hu

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.