Magas középhőmérsékletre és zivatarok érkezésére figyelmeztetnek

2023. augusztus. 15 11:40

Dél, délkelet felől továbbra is meleg, de már nedvesebb levegő áramlik a Kárpát-medence fölé. Emiatt a hőség mellett már zivatarok kialakulására is számítani kell.

Kedd estétől egy délről érkező hidegcsepp hatására kissé nedvesebb, labilisabb levegő érkezik, amely kezdetben elsősorban az Alföldön teremthet kedvezőbb feltételeket zivatarok kialakulásához (a valószínűbb forgatókönyvek szerint az éjszaka első feléig nem sok helyen fordulnak elő). Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Csongrád-Csanád megyére keddre vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Kedden kissé tovább erősödik a nappali felmelegedés, emiatt az Alföld jelentős részén, valamit a főváros térségében már 25 fok felett alakul a középhőmérséklet. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes magas középhőmérséklet miatt kedden Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Csongrád-Csanád és Békés megyében.

Szerdán az ország területén szórványosan kell zivatarokra számítani, a délnyugati, illetve az északkeleti tájakon alacsonyabb valószínűséggel várható dörgés, villámlás. Erősebb záporos, zivataros góchoz intenzív csapadék (15-25 milliméter), szélerősödés (45-55 km/óra), esetleg jégeső (1-2 centiméternél nem nagyobb átmérő) társulhat. Szerdán Zala, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt.

A napi középhőmérséklet szerdán a Tiszántúlon 25 fok körül alakul, emiatt Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.