Már tizenkét megyében figyelmeztetnek nagy esőzésre

2018. november. 26 8:45

Hazánk felett egy mediterrán ciklon örvénylik, amely egészen a kedd délutáni órákig kiadós esőzést okoz az ország északi vidékein.

Éjfélig további 15-25 milliméter eső várható, nagyobb mennyiségekkel az ország északi felén. A vasárnap délután óta lehullott mennyiség kisebb körzetekben akár a 45-50 millimétert is meghaladhatja. Az Országos Meteorológiai Szolgálat tizenkét megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a jelentős mennyiségű eső miatt. Hétfő délutántól északkeleten helyenként (elsősorban a Zempléni-hegység keleti részén) 60-65 km/óra köré erősödhet az északkeleti szél. Kiemelten a hegyvidéki területeken rossz látási viszonyokra, helyenként sűrű ködre lehet számítani. Hétfőn estétől, késő estétől előbb a Zempléni-hegységben, illetve a Soproni- és Kőszegi hegységben, majd általában az Északi-középhegységben az esőt havas eső, hó váltja fel. A Zempléni-hegység és a Bükk egyes részein átmeneti ónos csapadék sem kizárt. Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részén késő estétől síkvidéken is havazásba válthat a csapadék halmazállapota. Az észak felől a későbbiekben teret nyerő havazásban síkvidéken inkább csak kedd hajnaltól lehetséges megmaradó hó.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.