Markáns hidegfront hoz szélvihart és zivatarokat, figyelmeztetés érvényes

2021. május. 05 11:41

Hamarosan nagy területen megerősödik, sokfelé viharossá fokozódik a szél az érkező hidegfrontnak köszönhetően. Erősen viharos lökések is felléphetnek.

A déli órákra a Dunántúlon helyenként viharossá (hozzávetőleg 60-70 km/óra) fokozódik a délnyugati szél. Délután hidegfront érkezik, mely estig északnyugatról délkelet felé haladva gyorsan átvonul az országon. A front környezetében az északnyugatira forduló szelet várhatóan sokfelé kísérik viharos (jellemzően 60-80 km/óra közötti), kiemelten az Észak-Dunántúlon, a főváros térségében és a középső országrészben akár erősen viharos (általában 70-90, helyenként akár 90 km/órát meghaladó) szélrohamok, melyekhez porvihar is társulhat. Az esti, késő esti órákra a front átvonul az országon, mögötte mindenütt gyorsan csillapodik a légmozgás.

Országszerte legalább elsőfokú figyelmeztetés érvényes viharos széllökések miatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki erősen viharos széllökések veszélye miatt Budapestre és Pest megyére, továbbá Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér és Bács-Kiskun megyékre szerdán.

A fronthoz társuló záporos csapadékzónában főként a Dunántúlon és az északi tájakon néhol zivatar is valószínű, melyeket viharos szél, intenzív csapadék (10-20 milliméter), kis eséllyel aprószemű jég kísérhet.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt a fővárosban és Pest megyében, valamint Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Vas, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben szerdán.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Csütörtökön az alkalmazott kritériumok szerinti veszélyes időjárási esemény nem várható.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.