Másodfokú figyelmeztetés érvényes a fokozódó hőség miatt

2019. június. 25 10:49

Szerdán tovább erősödik a nappali felmelegedés, hat megyében már másodfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt.

Kis eséllyel kedden az ország délnyugati részén kialakulhat néhol zivatar. A zivatarok környezetében viharos (60-80 km/óra) szél, illetve egy-egy helyen lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék (10-20 milliméter) előfordulhat. A napi középhőmérséklet egyre több helyen elérheti a 25, szerdán elsősorban az Észak-Dunántúlon, a főváros térségében és a Dél-Alföldön helyenként a 27 fokot.

Keddre vonatkozóan Vas, Zala, Somogy és Baranya megyére elsőfokú figyelmeztetés érvényes a nagyobb mennyiségben lezúduló eső és a villámtevékenység veszélyei miatt. Fejér, Pest, Tolna, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megyében a fokozódó hőhullám miatt érvényes elsőfokú figyelmeztetés. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

A napi középhőmérséklet szerdán már több helyen a 27 fokot is meghaladhatja. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém és Pest megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki szerdára a hőség miatt. Az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.