Másodfokú figyelmeztetés érvényes a hőség és a heves zivatarok veszélye miatt

2020. július. 28 12:09

Szerda hajnalban hidegfront éri el hazánkat, amelynek hatására északon zivatarok kialakulása valószínű, az Alföldön pedig a hőség terjed ki egyre nagyobb területre.

Kedden a késő délutáni, esti órákban az északnyugati határvidékre (Sopron, Fertő-tó környéke) kis eséllyel már besodródhat egy-egy zivatar, amelyet szélerősödés (45-50 km/óra) kísérhet. Kedden elsősorban a Kisalföldön a napi középhőmérséklet elérheti a 25 fokot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre Győr-Moson-Sopron megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a hőség, elsőfokút pedig a zivatarok veszélye miatt. Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém megyében a várhatóan 25 fokot meghaladó középhőmérséklet miatt érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Éjszaka gyenge hidegfront éri el hazánkat északnyugat felől, hatására reggelig az északi határvidéken néhol, szerdán napközben főleg az északi megyékben elszórtan lehet számítani zivatarok kialakulására, amelyeket elsősorban jégeső, illetve viharos (60 km/óra feletti) széllökések kísérhetnek. Az északkeleti tájakon heves (nagyobb méretű jéggel járó) zivatarok kialakulásához is kedvezőek a feltételek. Az esti órákban a zivatartevékenység fokozatos lecsengése valószínű. Szerdán főként a déli tájakon a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25 fokot. Szerdán Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Nógrád, Heves megyében elsőfokú, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szamár-Bereg megyében pedig másodokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt. A 25 fokot meghaladó középhőmérséklet miatt Pest, Bács-Kiskun, Baranya, Tolna, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Csanád-Csongrád és Békés megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.