Másodfokú figyelmeztetés érvényes zivatarok és hőség veszélye miatt

2021. július. 25 11:22

Vasárnap estétől több északi megyében intenzív zivatarok kialakulására kell számítani. Hétfőn a napi középhőmérséklet hét megyében már a 27 fokot is eléri.

Vasárnap délután a Dunántúlon (legnagyobb eséllyel az északnyugati megyéken) vonulhat át egy-egy zivatar. Késő estétől nagyjából a Győr – Szeged városok közti széles sávban nagyobb számban alakulhatnak ki zivatarok, melyek erősödve északkelet felé helyeződhetnek át. Intenzívebb zivatarokkal így nagyobb valószínűséggel az északi megyékben lehet számolni, de hevesebb jelenségek (viharos szél, felhőszakadás, jég) bármelyiket kísérhetik.

Vasárnap Nógrád, Pest, Heves és Komárom-Esztergom megyékben másodfokú, míg Hajdú-Bihar megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatarok veszélye miatt. Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében felhőszakadás várható kialakulása miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Az ország déli kétharmadán vasárnap 25 fok fölött alakul a napi átlaghőmérséklet. A hőség miatt öt északkeleti megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Hétfő reggelre megnyugszik a légkör, újabb zivatartevékenység – a vasárnapihoz hasonló kísérőjelenségekkel – csak késő délutántól, az ország északnyugati harmadán valószínű. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre öt déli megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt.

Hétfőn az ország északi felén 25, az Alföldön és a Mezőföldön a 27 fokot is meghaladhatja a napi középhőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre Somogy Fejér, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyére másodfokú, míg Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Komárom-Esztergom, Pest, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a hőség miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Pár fokos lehűlést hoz a hidegfront. A kánikula átmenetileg mérséklődik. A parlagfű szezon kezdetét vette.
A légnyomás tovább csökken.