Még Afrikában is havazott a hazánkon átvonult hidegfrontból

2019. március. 21 14:41

A hazánkon hétfőn átvonult hidegfront nagyon messzi, déli tájakra is magával vitte a hideg levegőt. Szerdán több helyen fordult elő havazás Algériában.

A hét elején hazánk magasabb hegyeiben is havazott. Ugyanaz a hideg légtömeg még jóval délebbre is havazást okozott. A Földközi-tenger partján eső hullott, de a 800 méter feletti tájakon már intenzíven havazott Algériában. Nem is olyan ritka jelenség Afrika északi tájain a havazás, mint azt gondolnánk, hiszen szinte napra pontosan egy éve szintén fehérbe öltözött tájakról készültek fotók Algériában.

Ilyenkor szokták a híradásokban bemondani “váratlanul érte az autósokat a havazás”. Arrafelé valószínűleg nem sokan használnak téli gumit.

Intenzíven havazott a keddről szerdára virradó éjszaka:

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Tegnap az esti órákban nyugat felől egy melegfront érte el hazánkat. A magasban beáramló meleg levegő csak a nagyon érzékenyeknél okozhat esetleg panaszokat. Zivatarok környezetében izgatottság és asztmatikus panaszok kialakulhatnak. A déli órákban erős UV sugárzásra kell számítani. A csalánfélék virágporának mennyisége közepes-magas szinten várható.
A légnyomás alig változik.