Még Afrikában is havazott a hazánkon átvonult hidegfrontból

2019. március. 21 14:41

A hazánkon hétfőn átvonult hidegfront nagyon messzi, déli tájakra is magával vitte a hideg levegőt. Szerdán több helyen fordult elő havazás Algériában.

A hét elején hazánk magasabb hegyeiben is havazott. Ugyanaz a hideg légtömeg még jóval délebbre is havazást okozott. A Földközi-tenger partján eső hullott, de a 800 méter feletti tájakon már intenzíven havazott Algériában. Nem is olyan ritka jelenség Afrika északi tájain a havazás, mint azt gondolnánk, hiszen szinte napra pontosan egy éve szintén fehérbe öltözött tájakról készültek fotók Algériában.

Ilyenkor szokták a híradásokban bemondani “váratlanul érte az autósokat a havazás”. Arrafelé valószínűleg nem sokan használnak téli gumit.

Intenzíven havazott a keddről szerdára virradó éjszaka:

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.