Melegrekord dőlt: 21 fokot mértek északnyugaton

2022. február. 17 12:51

Cseppet sem nevezhető téli hőmérsékletnek az Alpokalján jegyzett 21 fok. Új napi rekordot avattunk a viharciklonnak és a főn hatásnak köszönhetően.

Több fokkal túlszárnyalta a mai hőmérséklet a korábbi napi rekordot: az 1998-ban jegyzett 18,6 fokot jelentősen maga mögé utasította a ma, 2022. február 17-én, Fertőrákoson mért 21,5 fok. A rendkívüli melegért a kontinens északi tájai felett örvénylő viharciklon melegfrontja és az ahhoz tartozó délnyugati szél, valamint az Alpok vonulata miatt érvényesülő főn hatás a felelős.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

A szombati front hoz vasárnapra pár fokos lehűlést. Nagy lesz a hőség a hét végéig. A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása nagyon fontos ebben a melegben. Ebben az átmeneti időszakban a pázsitfűfélék virágpora jelenti a legnagyobb terhelést – koncentrációjuk jellemzően a közepes tartományban alakulhat. A csalánfélék pollenkoncentrációja országosan magas, a hársé és a kevésbé jelentős allergének közé tartozó szelídgesztenyéé országosan közepes. Érdemes naptejet használni, mert könnyen le lehet égni az erős UV sugárzás miatt.

A légnyomás csökken.