Mesterséges lavinákat indítanak az Alpokban (videó)

2019. január. 14 11:13

Vasárnap újabb hóvihar kezdődött az Alpok északi oldalán, mely keddig helyenként akár 100 centinél is több friss havat hoz.

Az Osztrák Szövetségi Hadsereg az elmúlt napokban többször is mesterséges lavinákat indított, hogy megelőzze a spontán, ezáltal kiszámíthatatlan hóomlások rejtette balesetveszélyt. A lavinaindításhoz nagy rezgéshullámok keltésére van szükség, melyre többféle módszer is létezik: használhatnak hangbombát, megvalósulhat telepített ágyú segítségével, de helikopterről is ejthetnek patronokat a hómezőbe. Az osztrák hadsereg ez utóbbit választotta.

Felvétel: Christian Weilpoltshammer, Österreichs Bundesheer

A legtöbb hó Svájc déli részein várható, helyenként 150 centi friss havat is jegyezhetnek majd. Tirol nyugati területein 70-90 centi közötti mennyiségre van kilátás keddig.

Térképen: a kedd reggelig lehulló hó mennyisége (cm).

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.