Miért a tavasz a legmozgalmasabb évszakunk?

2019. március. 02 11:23

A meteorológiai tavasz március 1-jén kezdődött el, amely vitathatatlanul az év legaktívabb időszaka. A tavaszi időjárási események között a hó, az árvizek és a viharos szél is előfordul.

A meteorológiai tavasz pénteken megkezdődött, amely mozgalmas időjárású hónapokat hoz. Egyes években hóviharokat és komoly árvizeket, tavaszi fagyokat, idén úgy tűnik viharos szeleket hoz a tavasz. A csillagászati tavasz kezdete március 20-a, de a meteorológusok a statisztikák könnyebb kezelhetősége, előállíthatósága érdekében három hónaponként csoportosítják az évszakokat az éves hőmérsékleti ciklus alapján. A meteorológiai tavasz minden évben március 1-től május 31-ig tart.

Változatos időjárási hatások fordulnak elő e három hónapban, mivel a melegebb déli légtömeg és az északi hideg közötti harc dúl. A melegebb levegő észak felé terjeszkedne, ha a hideg levegő ezt jó szemmel nézné. Tavaly március elején a Szibériából érkezett hideg egészen Afrika északi területéig masírozott. Így fordulhatott elő, hogy az előző tél leghidegebb napja hazánkban márciusra esett.

Itt van néhány ok, amiért a tavasz a legdinamikusabb évszak:

1. A tavasz még mindig havas évszak

2018 márciusa igazolta, hogy tavasszal jelentős hóviharok fordulhatnak elő. Európa nagy részét megbénította az extrém hideg tavaly márciusban.

2. Tavaszi árvizek

A folyóvizeken gyakran tavasszal fordulnak elő a legnagyobb áradások, különösen az Tiszán és a Dunán (jeges ár, zöld ár).

A Kárpátokban és az Alpokban tavaszra jelentős hómennyiség halmozódik fel, amely egy hirtelen érkező felmelegedéssel és esővel kombinálva erőteljes árhullám kialakulásához vezethet.

3. Hőmérséklet ingadozások

A tavasz hőmérséklete változékonyságáról is ismert, mivel a meleg fuvallatokat gyakran egy pillanat alatt csípős hideg váltja fel. Ezt tapasztalhatjuk meg a most következő két hét időjárásában.

Késő tavasszal már kevésbé hajlamos a hőmérséklet a vad ingadozásokra, ami miatt akár hosszabb ideig is tarthat a melegebb időjárás.

4. Szeles évszak

Hazánkban a március és az április a két legszelesebb hónap. Ilyenkor vonul át felettünk szám szerint a legtöbb front, amely gyakori szélerősödéssel, por és homokviharokkal jár együtt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.