Mutatjuk, hogy árasztja el az afrikai meleg térségünket

2020. október. 18 17:30

A hét közepére jelentős átalakuláson megy át időjárásunk, ugyanis a Nyugat-Európa felett örvénylő ciklon egyre enyhébb léghullámokat szállít térségünk fölé.

Európa középső és keleti tájainak időjárását már anticiklon határozza meg, de a magasban északnyugat felől még hideg levegő érkezik térségünkbe, emiatt a hét elején az enyhébb időjárás csak lassan tud teret nyerni. A markáns változást a Brit-szigetektől nyugatra örvényló ciklon fogja elhozni.

A ciklon ugyanis a következő napokban megközelíti kontinensünk nyugati partvonalát. Ennek hatására Európa középső területei fölé rendkívül enyhe léghullámok érkeznek Afrika északnyugati tájairól. Hazánkban szerdán érezhetjük meg az erős melegedést, amikor a hőmérséklet helyenként már a 20 fokot is elérheti, ezzel együtt pedig megszűnnek a talajmenti fagyok is.

A következő jelentősebb változás vasárnap következik be, amikor északnyugat, észak felől egy hidegfront suhan át térségünk felett, hatására több fokkal visszaesik a hőmérséklet és már záporok, zivatarok kialakulására is számítanunk kell. A hosszú hétvége előre láthatólag változékony idővel ér véget.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Nyugat felől egy gyenge front érkezik, nyomában melegebb levegővel. Pár fokos melegedésre lehet számítani. Görcsös migrénes fejfájás kialakulhat. Ingerlékenység, alvászavar és emésztési panaszok is előfordulhatnak. Növekszik a reakció idő.

A légnyomás ingadozik.