Mutatjuk, hogy árasztja el az afrikai meleg térségünket

2020. október. 18 17:30

A hét közepére jelentős átalakuláson megy át időjárásunk, ugyanis a Nyugat-Európa felett örvénylő ciklon egyre enyhébb léghullámokat szállít térségünk fölé.

Európa középső és keleti tájainak időjárását már anticiklon határozza meg, de a magasban északnyugat felől még hideg levegő érkezik térségünkbe, emiatt a hét elején az enyhébb időjárás csak lassan tud teret nyerni. A markáns változást a Brit-szigetektől nyugatra örvényló ciklon fogja elhozni.

A ciklon ugyanis a következő napokban megközelíti kontinensünk nyugati partvonalát. Ennek hatására Európa középső területei fölé rendkívül enyhe léghullámok érkeznek Afrika északnyugati tájairól. Hazánkban szerdán érezhetjük meg az erős melegedést, amikor a hőmérséklet helyenként már a 20 fokot is elérheti, ezzel együtt pedig megszűnnek a talajmenti fagyok is.

A következő jelentősebb változás vasárnap következik be, amikor északnyugat, észak felől egy hidegfront suhan át térségünk felett, hatására több fokkal visszaesik a hőmérséklet és már záporok, zivatarok kialakulására is számítanunk kell. A hosszú hétvége előre láthatólag változékony idővel ér véget.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás