Mutatjuk, hogy foglalja el Európát az újabb hőhullám

2024. július. 05 10:35

Átalakulás előtt áll kontinensünk időjárása, hiszen az elmúlt napokban tapasztalt átlagos hőmérsékleti körülmények után, a hétvégétől már egyre több helyen újabb hőhullámra kell felkészülni.

Európa középső területei felett jelenleg a hőmérsékleti viszonyok még az átlagos körül alakulnak. Az átlagosnál lényegesen melegebb időjárási körülmények csak az Ibériai-félszigeten, Franciaországban és Oroszország nyugati tájain figyelhetők meg.

Vasárnapra jelentősen átalakul az időjárási helyzet kontinensünk felett, ugyanis Nyugat-Európa felett egy ciklon hatására már változékonyabb, hűvösebb idő várható, ugyanakkor a kontinens keleti kétharmadán intenzív hőhullám veszi kezdetét. A csúcshőmérséklet egyre több helyen haladja meg majd a 35 fokot.

A jövő hét közepére a hőhullám tovább terjeszkedik és már szinte az egész kontinensen az átlagos felett alakul a hőmérséklet. Nagy területen 6-8 fokkal az átlag feletti értékekre lehet számítani, így akár a napi hőmérsékleti rekordok is veszélybe kerülhetnek.

A jövő hét vége felé egy újabb ciklon jelenik meg Nyugat-Európa felett, amely arrafelé mérsékeli a hőhullámot, ugyanakkor a kontinens déli, középső és keleti tájain kicsi a felfrissülés esélye, így előreláthatólag hosszú, akár több, mint egy hetes hőhullámra kell felkészülnünk itt Közép-Európában is.

Térképek forrása: wxcharts.com

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Napközben érkezik egy hidegfront. Ennek hatására növekszik a görcshajlam. Álmosság, reakcióidő növekedés előfordulhat.
A légnyomás csökken.