Mutatjuk, hol lehet havazás csütörtök hajnalban és este

2018. január. 17 15:31

A felettünk átrobogó hidegfront mögött ismét hűvösebb levegő érkezik, amely megfelelő körülményeket biztosít ahhoz, hogy az éjszakai órákban ismét szilárd halmazállapotú csapadék hulljon.

Már szerda délután és kora este is kialakulnak záporok, hózáporok, de ekkor az alsó légréteg nem lesz elég hideg ahhoz, hogy a hegyvidéki területeken kívül, a lehulló hó megmaradjon. Este viszont egyre több helyen csökken fagypont környékére a hőmérséklet. Az éjszaka érkező hózáporok így már ismét fehér lepelbe borítják többfelé az Észak-Dunántúlt és a főváros környékét. Várhatóan 1-2 centiméternél több hó nem hull, amely csütörtökön napközben el is fog olvadni.

Szerda éjszaka, csütörtök hajnalban várható hózáporok:

Csütörtök este pedig újabb csapadékhullám érkezik, amely az északkeleti tájakon hó, havas eső (kék színnel a térképen) formájában hull majd várhatóan. A lehulló hó mennyisége 1-3 centiméternek ígérkezik:

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.