Mutatjuk, hol várható a legtöbb eső éjszaka

2021. július. 16 13:58

A Nyugat-Európában nagy árvizeket okozó hidegörvény nálunk is gondoskodik a mozgalmas időjárásról, zivatarrendszer érkezik az esti órákban délkelet felől.

Az esti órákban dél, délkelet felől egyre nagyobb területen várható csapadék: kiterjedt zivatarzóna érkezik, mely északnyugat felé folytatja útját. Az északkeleti tájak kimaradhatnak az esőből, nyugat felé haladva azonban egyre mozgalmasabb időjárásban lesz részünk. A legintenzívebb zivatarcellákat felhőszakadás (rövid idő alatt lehulló 25-30 milliméter, esetenként akár 50 millimétert meghaladó mennyiség) kísérheti, emellett viharos (jellemzően 60-80 km/óra, néhány helyen esetleg ezt meghaladó sem kizárt) széllökés és jégeső (hozzávetőleg 1-2 centiméteres, néhol ezt meghaladó átmérő sem kizárt) is társulhat hozzájuk.

A legnagyobb mennyiség jellemzően délen és a Dunántúlon várható, 40, akár 50 milliméter is összejöhet.

Az aktuális csapadéktevékenységet megtekinthetik radarképeinken, de érdemes figyelemmel kísérni veszélyjelzés oldalunkat is.

Várható csapadékösszeg szombat délig:

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.