Nagy eső és szélvihar miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes

2023. március. 27 12:54

Hidegfront alakítja hazánk időjárását, amely kiadós esőzés, viharos szél és helyenként zivatarok kíséretében vonul át hazánk felett.

Hétfőn napközben egyre nagyobb területen feltámad az északnyugati szél, a déli óráktól a Dunántúlon, a főváros térségében és a Duna-Tisza közén (Pest és Bács-Kiskun megye térsége), majd késő délutántól már északkeleten is (Zempléni-hegység, Bodrogköz, Nyírség, Hajdúság) viharos, általában 70-90 km/óra, de időnként akár 90 km/órát meghaladó, egy-egy helyen a 100 km/órát is elérő erősen viharos széllökésekre kell számítani. Az esti, éjszakai órákban ideiglenesen kissé csillapodik a légmozgás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a viharos erejű széllökések miatt a hétfői napra vonatkozóan Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád és Békés megyére, az ország többi részén pedig másodfokú figyelmeztetés érvényes.

A 24 órás csapadékösszeg a már nagyrészt lehullott mennyiséggel együtt a Dunántúlon 30-40 milliméter körül, míg másutt az ország nagy részén főként 20 milliméter környékén alakulhat. A 20 millimétert meghaladó csapadékmennyiség miatt Vas, Baranya, Komárom-Esztergom, Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú, a 30 millimétert meghaladó csapadékösszeg miatt Somogy, Veszprém, Zala, Fejér és Tolna megyében másodfokú figyelmeztetés érvényes.

Hétfőn napközben a Tiszántúlon, illetve a délnyugati területeken lesznek kedvezőek a feltételek zivatarok kialakulásához, melyekhez apró szemű jég, erős, viharos kifutószél és intenzív csapadék társulhatnak. Zivatar veszélye miatt Zala, Somogy, Baranya, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyében érvényes előfokú figyelmeztetés.

Az Északi-középhegység szélvédettebb részein hétfő este a gyorsan fagypont alá csökkenő hőmérséklet hatására a napközben leesett esővíz lefagyhat!

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Kedden a délelőtti óráktól ismét viharossá fokozódik az északnyugati szél, a Dunántúlon, Pest és Bács-Kiskun megye térségében 70-80 km/órás lökések várhatók, emiatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Az esti óráktól fokozatosan veszít erejéből a szél.

Kedden helyenként előfordulhat zivatar is a záporok mellett, legnagyobb valószínűséggel a Tiszántúlon és Borsod-Abaúj-Zemplén megye környékén. Az intenzív gócokat jégdara, hódara is kísérheti. A zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyében a keddi napon.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az érkező hidegfront előtt még fülledtebbé válik a levegő és eléri a tetőfokát a hőhullám. Erős lesz au UV sugárzás.

A légnyomás nem változik.