Nagy esőre figyelmeztetnek nyugaton

2021. november. 01 10:43

Időjárás-változás kezdődik. Az éjszakai órákban hullámzó front csapadékzónája érkezik nyugat felől, a legtöbb eső a Dunántúlon valószínű; két nyugati megyében figyelmeztetnek 20 millimétert elérő mennyiségre.

Hétfőn az alkalmazott kritériumoknak megfelelő veszélyes időjárási jelenség az ország döntő részén nem várható.

Az északkeleten (főként Sajó-völgye, Bodrogköz), illetve az Alpokalján, Zalában eleinte még előforduló ködfoltok feloszlanak. Keddre virradó éjszaka már északkeleten is csak kisebb eséllyel képződhet köd.

Hétfőn napközben az Észak-Dunántúlon a délkeleti szelet helyenként viharos közeli lökések kísérhetik.

Keddre virradó éjszaka nyugat, délnyugat felől egy frontzóna érkezik, mely kedden napközben át is halad az ország felett. Nagyobb mennyiségű (20 millimétert elérő) csapadék leginkább csak az Alpokalján fordulhat elő az éjszakai, kora reggeli órákban. A napközben és este északnyugatira, nyugatira forduló szelet kísérő lökések várhatóan 60 km/óra alatt maradnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a várhatóan nagy mennyiségű eső miatt Vas és Zala megyékre kedden, az éjszakai óráktól kezdődően.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.