Nagy hóra, hófúvásra, ónos esőre figyelmeztetnek

2019. január. 08 11:54

Nagyon változékonyan telik időjárásunk. Kedden és szerdán havazásra, ónos esőre és hófúvásra is figyelmeztetés érvényes.

Szerda reggelig országos csapadék valószínű, amelynek halmazállapota az ország északkeleti felében nagyobb részt hó formájában valószínű (5-15 centiméter), az ország délnyugati felében a kezdeti havazást (lepel-5 centiméter) az idő előrehaladtával szerda reggelig időszakosan vegyes halmazállapotú csapadék (fagyott eső, ónos eső) kísérheti. Kiemelten az Északi-középhegység nyugati felében, Nógrád megyében és Pest megye északi részén 15-20 centiméter, illetve kisebb területen a magasabban fekvő részeken efeletti hó hullhat. Tapadó hó kialakulása Komárom megyében a legvalószínűbb helyenként 5-10 centiméter tapadó hó hullhat, a magasabban fekvő részeken akár efeletti hómennyiséggel. A késő délelőttől megerősödő déli szél az Alföldön, elsősorban a Tiszántúlon helyenként hófúvást okozhat szerda reggelig.

Az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes keddre vonatkozóan a várhatóan nagyobb mennyiségű hó, az ónos eső, valamint a hófúvás veszély miatt.  Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szerdán délelőttől várhatóan keleten is megszűnik a havazás, a nap további részében helyenként hózáporok, a Dunántúlon és a középső országrészben időszakos havazás (helyenként lepel-5 centiméter) is kialakulhat. Szerdán három északkeleti megyében a jelentős mennyiségű hó, öt déli megyében pedig az ónos eső veszélye miatt érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

A délutáni órákban észak, északnyugat felől egy hidegfront éri el hazánkat. Többeknél előfordulhat migrénes fejfájás, szédülés, illetve vérnyomás-ingadozás. A front előtt azonban még az ország legnagyobb részén ismét hőségre számíthatunk. A nagy meleg megviseli a szervezetet, ezért igyanak megfelelő mennyiségű alkoholmentes folyadékot! A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas tartományban alakul.
Erős lesz az UV sugárzás, könnyen le lehet égni.
A légnyomás délutántól emelkedik.