Nagy mennyiségű esőre és zivatar veszélyére figyelmeztetnek

2024. április. 24 9:24

A dél felől érkezett ciklon csapadékrendszeréből szerda éjfélig országszerte várható eső, több helyen tartós eső, helyenként zivatarok is kialakulhatnak.

Az ország északnyugati felén, főként a Dunántúl északnyugati, nyugati részein illetve az Északi-Középhegység területén, valamint Pest megye északi felében a lehulló csapadék mennyisége több helyen is elérheti, meghaladhatja a 20-25 millimétert, a nyugati határ környezetében akár a 30 millimétert is. Szerda délutántól a tartós esőt okozó csapadékzóna gyengül, majd elhagyja hazánkat.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes szerdán nagy mennyiségű csapadék miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében.

Szerda délutántól az Alföldön és a Tiszántúlon, (kisebb eséllyel esetleg északkeleten) zivatarok képződhetnek. Helyenként – főleg délkeleten és a keleti határszélnél – hevesebb zivatarok is kialakulhatnak, besodródhatnak, amelyeket viharos szél (60-80 km/óra, délkeleten akár 80-85 km/óra), apró szemű jég, valamint lokálisan intenzívebb csapadék kísérhet. A HungaroMet elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt szerdára Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád-Csanád vármegyében. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.