Nagy területen hőségre és zivatarokra figyelmeztetnek

2020. június. 28 10:45

Délután zivatarok fejlődhetnek, leginkább az ország északi felén és az Alföldön. Heves zivatarra a Duna vonalától keletre van esély. Hétfőn hidegfront aktivizálja a légkört.

Délután elszórtan, legnagyobb eséllyel az északi hegyvidéki területeken (Északi- és Dunántúli-középhegység, Alpokalja) és az Alföldön, legkevésbé pedig a Dél-Dunántúlon alakulhatnak ki zivatarok. Főként a Dunától keletre intenzívebb zivatarok is előfordulhatnak rövid idő alatt 20-30 milliméter csapadékkal, jégesővel, 60-80 km/órás szélrohamokkal. Estére a legtöbb helyen csökken a csapadékhajlam, azonban északkeleten még az éjszakai órákban is lehetnek zivatarok.

A középhőmérséklet ma az északi, északkeleti tájak kivételével elérheti a 25, délen és városi környezetben helyenként a 26-27 fokot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok veszélye miatt az ország nagy részére. Az északkeleti tájak kivételével hőségre figyelmeztetnek vasárnap. Baranya megyében másodfokú figyelmeztetés érvényes hőség miatt.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hétfőn délután hidegfront éri el hazánkat. A front érkezése előtt, még a késő délelőtti órákban északkeleten, keleten kialakulhatnak zivatarok, ezek között egy-egy intenzívebb is lehet. Délután a front mentén északnyugat felől egyre több helyen pattannak ki zivatarok, hevesebbek elsősorban északnyugaton, az Északi-középhegységben és az Alföld keleti részén lehetnek, amelyeket viharos szél (60-90 km/óra, néhol esetleg 90 km/órát meghaladó), nagyobb szemű jég (1-2 centiméter) és felhőszakadás is kísérheti (általában 30-35 milliméter, de néhol 40 millimétert meghaladó sem kizárt).

Holnap a déli tájakon várható 25 fokot elérő vagy meghaladó középhőmérséklet, de délután a front érkeztével gyorsan csökken majd a hőmérséklet.

Zivatarok érkezése miatt Csongrád megye kivételével a teljes országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes hétfőn. Heves zivatar keleten, valamint a Dunántúl északi felén fordulhat elő, ezeken a területeke másodfokú figyelmeztetés érvényes hétfőn zivatar miatt, és elsőfokú figyelmeztetés felhőszakadás miatt. Hőségre a déli megyékben figyelmeztetnek.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Nyugat felől egy gyenge front érkezik, nyomában melegebb levegővel. Pár fokos melegedésre lehet számítani. Görcsös migrénes fejfájás kialakulhat. Ingerlékenység, alvászavar és emésztési panaszok is előfordulhatnak. Növekszik a reakció idő.

A légnyomás ingadozik.