Nagy területen hőségre, nyugaton zivatarra figyelmeztetnek

2022. június. 20 9:35

Az idei első hőhullám legmelegebb napján nagy területen hőségre figyelmeztetnek. Este hidegfront érkezik, zivatarok érkezhetnek.

Délutánig kritériumoknak megfelelő veszélyes időjárási jelenség nem lesz.

A délutáni órákban a nyugati határhoz közeli területeken – jelentős bizonytalanság mellett – egy-egy zivatar besodródhat az országba. Az esti óráktól pedig egy nyugat felől érkező hidegfronthoz kapcsolódóan főként a Dunántúl északi felén lehet számítani zivatarokra, melyek kelet felé mozogva várhatóan fokozatosan gyengülni fognak, és az éjféli órákig a középső országrészt is elérhetik.

A Dunántúlon helyenként hevesebb zivatarok is előfordulhatnak, melyeket viharos (60-90 km/óra) széllökés, jégeső (~1-2 centiméter átmérő) és intenzív csapadékhullás (15-25 milliméter) kísérhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Budapestre és Pest megyére, továbbá Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyékre, a hétfői napra vonatkozóan.

Ma a napi középhőmérséklet nagy területen 25 fok felett alakul, de az Alföldön helyenként a 27 fokot is elérheti.

Hőségre figyelmeztetnek hétfőn Budapesten és Pest megyében, továbbá Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyékben.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Zivatarra figyelmeztetnek kedden a fővárosban és Pest megyében, a keleti megyékben, illetve délnyugaton.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Fokozatosan megszűnik a fronthatás és a kellemetlen tünetek elmúlnak. Pár napig frontmentes lesz az idő.
A légnyomás emelkedik.