Nagy területen szélviharra, zivatarokra figyelmeztetnek

2020. április. 24 11:11

Hidegfront érkezik szombaton, nyomán csaknem országszerte erős, sokfelé viharos szélre kell számítani, és zivatarok kialakulásának is megnő az esélye. Jelentős eső nem valószínű.

Holnap reggelig kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem várható.

Szombaton észak, északnyugat felől hidegfront éri el az országot, amely át is vonul fölöttünk. Hatására napközben nagy területen viharossá fokozódik az északi, északnyugati szél, a legerősebb széllökések többnyire 70-80 km/óra körül alakulhatnak. A front mentén elsősorban a déli, délnyugati, valamint az északkeleti megyékben alakulhat ki helyenként zápor, zivatar, amelyeket akár 90-100 km/óra feletti szélrohamok, illetve aprószemű (1 centiméter alatti átmérőjű) jégszemek kísérhetnek. Estétől jelentősen mérséklődik a légmozgás.

A viharossá fokozódó szél akár nagy területen is okozhat porvihart, amely jelentősen ronthatja a látási viszonyokat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki viharos erősségű széllökések veszélye miatt a fővárosra, valamint tizennégy megyére, a szombati napra vonatkozóan. Zivatarok kialakulásának lehetősége miatt nyolc megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés szombaton.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgőrcs és fejfájás. A parlagfű virágpora a legtöbb helyen már megjelent a levegőben.

A légnyomás nem változik.