Nagy területen zivatarokra és felhőszakadásra figyelmeztetnek

2021. június. 10 10:28

A Duna vonalának tágabb környezetében és keleten zivatarok alakulhatnak ki, melyeket jégeső és viharos szél kísérhet. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Ma estig főként a középső országrészben (a Duna vonalának tágabb környezetében, Duna-Tisza közén), az Északi-középhegység térségében esetleg az északkeleti, keleti tájakon zivatarok kialakulására kell számítani. Éjjel csökken a zivatarhajlam, de néhol (főként a középső megyékben, esetleg a nyugati határvidéken) továbbra is lehet dörgéssel, villámlással kísért zápor.

A legintenzívebb zivatarokat rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék (általában 10-20 milliméter, néhol akár 20 millimétert meghaladó csapadék is lehet), kis méretű jég (1-2 centiméter átmérő alatt) és viharos (60-75 km/óra) széllökés is kísérheti. Ma egy-egy intenzívebb gócban akár felhőszakadás (30-35 millimétert meghaladó csapadék) is lehet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt a Duna vonalától keletre, továbbá a Dunántúl keleti megyéire, a csütörtöki napra vonatkozóan. Felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes csütörtökön Budapesten és Pest megyében, továbbá Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyékben.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Holnap napközben és este leginkább a Dunántúlon, másodsorban a középső tájakon alakulnak ki zivatarok, míg a Tiszántúlon nem valószínű létrejöttük. A teljes Dunántúlon, továbbá Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés zivatar veszélye miatt pénteken.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.