Nagy területen zivatarokra és felhőszakadásra, keleten hőségre figyelmeztetnek

2021. július. 18 9:56

Hazánk legnagyobb részén alkalmasak a feltételek felhőszakadással kísért zivatarok kialakulásához: nagy mennyiségű kihullható víz van még a légkörben.

Ma kezdetben elsősorban az ország középső (nyugat-keleti irányú) sávjában kell zivatarokra számítani. Késő délelőttől ismét egyre nagyobb területen fokozódik a zivatartevékenység, amely várhatóan még a hétfőre virradó éjszaka is kitart. Az elsődleges veszélyforrás a felhőszakadás lesz, rövid idő alatt 25-30 milliméter, helyenként akár 50 millimétert meghaladó csapadék is hullhat, emellett néhol kisméretű jég, viharos (60-80 km/óra, néhol ezt meghaladó sem kizárt) széllökés is társulhat a zivatarokhoz.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat országszerte elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt vasárnap. Hazánk teljes területén felhőszakadásra figyelmeztetnek; a Tiszántúl kivételével másodfokú figyelmeztetés érvényes.

Az Alföldön a napi középhőmérséklet jellemzően 25 fok körül alakul, az északkeleti területein elérheti a 27 fokot is. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes hőség miatt Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben vasárnap. Másodfokú figyelmeztetés érvényes hőség miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hétfőn négy északnyugati, nyugati megye kivételével hazánk teljes területén zivatarra és felhőszakadásra figyelmeztetnek. Másodfokú figyelmeztetés érvényes felhőszakadás miatt Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.