Nagy területen zivatarokra és hőségre figyelmeztetnek vasárnap

2021. augusztus. 07 11:11

A mai nap nyugodt idővel telik, vasárnap az esti óráktól azonban északnyugat felől egyre többfelé alkalmassá válnak a feltételek zivatar kialakulásához. Fokozódik a meleg.

Ma kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem valószínű.

Éjjel és hajnalban az északnyugati, északi határvidéket megközelítheti egy-egy zivatar.

Vasárnap kora estig csak kis eséllyel lehet néhol zivatar, majd estétől egy északnyugat felől közeledő hidegfront előtt és a fronton az ország északi felén/harmadán elszórtan alakulhatnak ki zivatarok, amelyekhez viharos széllökés (általában 60-80, esetleg 80 km/órát meghaladó lökések), jégeső (jégméret jellemzően 2 centiméteres átmérő alatt), intenzív csapadék (10-25, netán 25 millimétert meghaladó mennyiség) társulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt négy déli, délkeleti megye kivételével (Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megye) a teljes országra, vasárnapra vonatkozóan.

Az ország délkeleti felén ismét fokozódik a hőség. Ezeken a tájakon nagyrészt 25-26, a délkeleti megyékben 27 fok körül alakulhat a napi középhőmérséklet. Másodfokú figyelmeztetés érvényes hőség miatt Csongrád-Csanád és Békés megyékben vasárnap. Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki hőség miatt Budapestre és Pest megyére, továbbá Baranya, Tolna, Somogy, Fejér, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre, a hét utolsó napjára vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.